Franse uiensoep

Ingrediënten (14 pers)

  • 100 gram boter
  • 1,5 kg uien, in dunne ringen gesneden
  • 6 tenen knoflook, fijn gesneden
  • 90 gram bloem
  • 4 liter runder- of kippenbouillon
  • 500 milliliter witte wijn
  • 3 laurierblad
  • 3 theelepels gedroogde tijm
  • zout en peper
  • 24 sneetjes stokbrood of semmel
  • 100 gram Gruyère, geraspt of andere Oostenrijkse kaas vergelijkend met Gruyere

Bereiden

  1. Gezien de grote hoeveelheid is het verstandig om de bereiding in twee keer te doen (dus hoeveelheden door de helft) tenzij je over een hele grote pan beschikt.
  2. Smelt de boter in een pan, voeg de ui toe. Bak de ui op laag vuur onder af en toe roeren 25 minuten, of totdat de uien diep goudbruin zijn. Voeg de knoflook en de bloem toe en blijf 2 minuten roeren. Voeg daarna langzaam en al roerend de bouillon en de wijn toe en breng het geheel aan de kook. Voeg het laurierblad en de tijm toe en breng de bouillon op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat 35 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Verwijder het laurierblad en de tijm en proef of de soep goed van smaak is. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster de sneetjes stokbrood. Bestrooi de sneetjes brood met geraspte Gruyère kaas en zet ze nog even terug onder de grill tot de kaas een mooi kleurtje heeft en gesmolten is. Verdeel de soep over de soepkommen en leg in elke kom twee sneetjes brood. De broodjes kan je ook eerder roosteren en in orde maken.