Melanzane a la parmigiana (vega)

Ingrediënten (8-10 pers)

  • 4 middelgrote aubergines ( ongeveer 1 kg)
  • 4-5 el olijfolie
  • 3 ballen mozzarella ( elk 125 g), in stukken gescheurd
  • ongeveer 150 g Parmezaanse, harde geitenkaas of andere harde kaas met volle smaak, geraspt

voor de tomatensaus

  • 2 el olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 4 x 400 g tomaten uit blik of 1,6 kilo verse tomaten
  • 1 blikje tomaten puree
  • 1 laurierblaadje
  • snufje suiker
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

Snijd de uiteinden van de aubergines en snijd ze in de lengte in plakken van 3-5 mm dik. Sprenkel er wat zout overheen. Leg een oven rooster op een bakblik en leg in de lente de plakken aubergines erin (het vocht van de aubergines komt zo in het bakblik terecht en zo kun je aardig wat aubergines kwijt).Maak intussen de tomatensaus. Verhit 2 el olijfolie op middelhoog vuur in een heel grote wijde pan. Voeg de uit en knoflook toe en fruit 10 minuten tot ze zacht zijn. Af en toe roeren. Voeg de tomaten en het laurierblad toe.

Breng aan de kook en laat een halfuur ( of tot de saus dik en vol is) flink doorkoken, terwijl je vaak roert. Breng goed op smaak met zout en peper en een klein beetje suiker

Spoel de aubergineplakken af onder de kraan en droog ze goed af met een theedoek.

Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg 1 el olie toe.

Leg er als de olie heet is een laag aubergine in en bak de plakken 2 minuten aan elke kant, tot ze goudkleurig en zacht zijn.

Haal uit de pan en zet weg. Herhaal met de rest van de plakken en voeg steeds wat olie toe aan de pan voor je er nieuwe plakken in legt.

Verwarm de oven op 180 °C.

Leg een derde van de plakken aubergine in een ovenschaal. Schep hier een derde van de saus overheen. Verdeel een derde van de mozzarella over de  saus en strooi en dan een dun laagje geraspte kaas overheen.

Herhaal met de rest van de ingrediënten, zodat je drie lagen in de ovenschaal hebt.

Zet 30-40 minuten in de oven, tot de bovenkant borrelt en goudbruin is.