Blini's met gerookte zalm, crème fraîche en dille

Dit recept is ideaal om te maken na de feestdagen wanneer jullie allemaal brood en oliebollen over hebben.

Ingrediënten (- pers)

  • (oud) Kerstbrood
  • (oud) muffins
  • (oud) oliebollen
  • (oud) cake
  • (oud) brioche brood

Bereiding 

Doe  bloem, bakpoeder, melk, eieren, zout en peper in de kom en klop met een garde tot een egaal beslag.

Dek de kom af met huishoudfolie en laat het beslag voor 20 minuten in de koelkast rusten.

Haal het beslag uit de koelkast en roer er de verse kruiden en het citroenrasp doorheen.

Verwarm een grote zware koekenpan op het vuur en schenk er een beetje olie bij.

Schep met een eetlepel (niet te vol) beslag in de pan totdat deze vol zit.

Bak nu op middelgroot vuur de blini totdat er belletjes in het deeg ontstaan. Nu kun je de blini’s omdraaien en de andere kant bakken. Dit neemt slechts enkele minuten in beslag.

Wanneer de blini’s gaar en goudbruin zijn neem je deze uit de pan en voeg je weer een klein beetje olie toe. Ga door tot al het beslag op is.

Schep met een heel klein lepeltje op elk plakje zalm een beetje zure room en maak af met een klein takje dille.

 

snack: Leg de blini’s op een schaal en drapeer op elk een plakje gerookte zalm.

voorgerecht: Serveer 3 blini’s per persoon

 

 

TIPS

  • Zijn het teveel blini’s? Bewaar deze dan in een goed afsluitbaar bakje in de vriezer. Handig als je spontaan mensen langs krijgt en deze snel uit je vriezer kunt vissen.
  • Maak niet te volle eetlepels (of te hoog) wanneer je het beslag in de koekenpan schept. Op deze manier krijg je mooie kleine blini’s die niet te dik worden waardoor je deze goed uit de hand kunt eten.
  • Vervang de gerookte zalm door ontvelde en in vlokken verdeelde makreelfilets en voeg een beetje milde mierikswortelsaus toe aan de crème fraîche voor het beleg; garneer met waterkers.