Vegan pasta Bolognese

Ingrediënten (8 pers)

  • 20 gram gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 2 grote rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • Olijfolie
  • 1 vers laurierblad
  • 100 ml chianti
  • 1 blik groene linzen (400 gram)
  • 2 blikken gepelde tomaten (à 400 gram)
  • 450 gram spaghetti
  • ½ bosje bladpeterselie (15 gram)
  • 100 gram edelgsitvlokken

Bereiden

Week het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kommetje kokend water. Pel de uien en knoflook, schil de wortels en maak de bleekselderij schoon. Hak alles samen met de rozemarijnnaaldjes fijn en meng goed.

Zet een grote braadpan met 1 eetlepel olie op matig laag vuur en doe daarin het groentemengsel en de laurier. Leg een deksel op de pan en bak het geheel 20 minuten, terwijl je af en toe roert, of tot de groenten zacht zijn.

Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood fijn. Zeef het weekvocht en doe dat samen met het eekhoorntjesbrood in de pan. Zet het vuur matig hoog, giet de chianti erbij en laat inkoken. Voeg de linzen (ook met vocht en al) en tomaten toe.

Maak de tomaten met een houten lepel stuk. Vul elk tomatenblikje voor de helft met water, spoel de blikjes uit en giet het water in de pan. Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag en laat hem 35 minuten pruttelen, of tot hij heerlijk dik is. Proef en breng op smaak.

Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan gezouten kokend water. Giet hem af en vang daarbij een kopje van het kookwater op. Schep de spaghetti door de bolognesesaus en voeg zo nodig een scheutje van het kookwater toe.

Maak de borden op en garneer met wat peterselie en edelgistvlokken.