Franse Vinaigrette
Ingrediënten (-pers)
- 2 eetlepel Dijon mosterd
- 4 eetlepel vers geperst citroensap
- 400 ml extra vergine olijfolie
- Zout en versgemalen peper
- 2 el honing
Bereiden
Neem een ruime mengkom of schaal waar je genoeg bewegingsvrijheid in hebt om te kloppen met je garde. Je kunt ook de schaal gebruiken waar je straks je salade in wil serveren. Doe de mosterd met het citroensap in de kom. Tik dit even goed door met je garde totdat het een romig mengseltje is – helemaal ‘homogeen’.
Als dit mengsel mooi homogeen is, voeg je druppelsgewijs – dus heel langzaam – 400 ml olijfolie van goede kwaliteit toe. Extra vergine olijfolie dus, en proef ‘m van tevoren of -ie lekker en naar jouw smaak is. Je voegt de olie dus superlangzaam toe, terwijl je blijft kloppen met je garde. Hoe meer olie je toevoegt, hoe dikker en mooier de vinaigrette zal worden.
De juiste consistentie bereikt? Dan voeg je de olijfolie toe en wat peper en zout.
Nu is het tijd om te proeven. Moet er nog iets bij? Meer azijn, meer zout? Voeg beetje bij beetje toe en blijf goed kloppen totdat -ie perfect op smaak is.