Gebakken aardappels

Ingrediënten (- pers)

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • Zout
  • 4 el olijfolie
  • Enkele takjes rozemarijn
  • Enkele takjes tijm
  • Enkele tenen knoflook

Bereiden

Je kan er voor kiezen om de schil te laten zitten maar je kan de aardappelen ook schillen. Was ze in ruim koud water. Doe de aardappels in een ruime pan. Voeg zoveel water toe tot ze net onder staan. Voeg zout naar smaak toe en breng het water in een gesloten pan snel aan de kook. Kook de aardappels op een laag vuur, afgedekt, in ongeveer 10 minuten bijna gaar. Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Snijd de aardappels in stukken.

Oven

Leg de aardappels op een ovenschaal, voeg de olijfolie, de tenen knoflook, zout en peper en de kruiden aan toe. Schuif de ovenschaal in de oven en zet ongeveer een uur in de oven op dezelfde temperatuur als de kip. Je kan er ook voor kiezen om de aardappels tussen de kip te leggen. De aardappels nemen dan de smaak van de gekruide kippen aan.

Pan

Andere mogelijkheid is ook om de aardappels in de pan te bakken Verwarm een koekenpan met dikke bodem en schenk de helft van de olie in de pan. Bak de helft van de aardappels goudbruin in de hete olie. Breng ze op smaak met zout. Houd ze warm in een voorverwarmde oven (70 °C). Bak de rest van de aardappels op dezelfde manier.

Verwarm twee of drie grote borden in de magnetron en leg op elk bord een kip. Strooi de wortelen over de kippen en breng de kippen op deze wijze naar de tafel. Serveer met twee goede messen. Laat de gasten zelf de kip snijden. Serveer de gebakken aardappels er bij in aparte schalen. Maak om het feest compleet te maken zelf mayonaise voor er bij.