Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten (- pers)

  • 500 gram half of half gehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 1 th tijm
  • 1 th rozemarijn
  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • 2 el ketchup
  • 1 el ketjap
  • 4 el paneermeel ( liefst zelfgemaakt)
  • eventueel 50 gram Parmezaanse kaas

Tomatensaus

  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 liter tomatenblokjes uit blik/pak
  • 1 el suiker
  • 1 th rozemarijn
  • 1 th tijm
  • 1 el ketchup

Bereiden

Maak de gehaktballetjes klaar: pers de knoflook, snipper de ui fijn en snijd de verse rozemarijn en tijm fijn.  Meng het gehakt met de knoflook, ui, Parmezaanse kaas, oregano, tijm en rozemarijn, paneermeel, ketjap, ketchup, mosterd en het ei en breng op smaak met peper en zout. Draai mooie gehaktballetjes van het gehaktmengsel.

Verwarm een grote pan op het vuur met een beetje olijfolie en bak de gehaktballetjes.

Terwijl de gehaktballetjes bakken snijd je de ui fijn en pers je de knoflook en bak je deze op laag vuur aan. Voeg vervolgens de tomaten uit blik toe. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur hierna laag. Voeg de gehaktballetjes bij de saus en laat de balletjes met de deksel op ongeveer een uurtje pruttelen/ totdat de saus is ingedikt.

Serveer de Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus  als borrelhappen of met vers  gekookte spaghetti ( dan iets meer saus maken) Garneer het gerecht met verse basilicum en Parmezaanse kaas.

De gehaktballetjes mogen ook lauw geserveerd worden