Gesmoorde kip met linzen 

Ingrediënten (8 pers)

  • 2 el olijfolie
  • 400 gram ontbijtspek, in blokjes
  • 3 wortels, geschrapt, fijngesneden
  • 8 sjalotten, gepeld en gehalveerd
  • 4 tenen knoflook, geperst
  • 16 kipkarbonades met vel of 8 kippenbouten ( rond de 2,4 kg)
  • 500 ml droge witte wijn
  • 200 gram groene Franse Linzen
  • 1 bouquet garni ( peterselie, laurier, tijm)
  • 4 el Dijon mosterd
  • 8 el crème fraiche
  • Bladpeterselie, fijngesneden voor garnering

Bereiden

  1. Verhit de olie in een ondiepe braadpan of ovenvaste koekenpan op matig vuur. Bak de spekjes 4 min. tot ze mooi kleuren. Schep ze met een schuimspaan op een bord met laagje keukenpapier. Giet het vet op 1 el na uit de pan en bewaar het vet.
  2. Bak in dezelfde pan de uien, wortels en sjalotten al omscheppend 5 min. zonder ze te laten kleuren. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Schep de groenten in een kom.
  3. Verhit 1 el van het opgevangen vet in de pan op matig vuur. Bestrooi het vel van de kip met zout en peper. Bak 4 kipkarbonades met het vel omlaag 4 min. tot ze mooi kleuren. Keer ze en bak ze nog 2 min. Schep ze op een met keukenpapier belegd bord en bak de overige kip op dezelfde manier. Giet het resterende vet in de pan weer af.
  4. Zet de pan op matig vuur. Schenk de wijn erbij, schraap de aanbaksels met een pollepel los van de bodem en laat in 2 min. wat inkoken. Voeg de spekjes, groenten, linzen, 250 ml water, het bouquet garni  en 3 el mosterd toe. Draai het vuur laag. Kook de linzen afgedekt 10 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de kipkarbonades  toe. Stoof ze afgedekt in 25-30 min. gaar onder af en toe omscheppen. Laat de saus onafgedekt nog 5 min. inkoken.
  5. Neem de kipschotel van het vuur. Laat  5 min. rusten. Schep er de crème fraîche en de resterende 1 el mosterd door. Voeg zout en peper toe. Strooi er peterselie over en serveer met de sperziebonen en eventueel nog met wat aardappels en of stokbrood.