Gesmoorde kip met linzen
Ingrediënten (8 pers)
- 2 el olijfolie
- 400 gram ontbijtspek, in blokjes
- 3 wortels, geschrapt, fijngesneden
- 8 sjalotten, gepeld en gehalveerd
- 4 tenen knoflook, geperst
- 16 kipkarbonades met vel of 8 kippenbouten ( rond de 2,4 kg)
- 500 ml droge witte wijn
- 200 gram groene Franse Linzen
- 1 bouquet garni ( peterselie, laurier, tijm)
- 4 el Dijon mosterd
- 8 el crème fraiche
- Bladpeterselie, fijngesneden voor garnering
Bereiden
- Verhit de olie in een ondiepe braadpan of ovenvaste koekenpan op matig vuur. Bak de spekjes 4 min. tot ze mooi kleuren. Schep ze met een schuimspaan op een bord met laagje keukenpapier. Giet het vet op 1 el na uit de pan en bewaar het vet.
- Bak in dezelfde pan de uien, wortels en sjalotten al omscheppend 5 min. zonder ze te laten kleuren. Voeg de knoflook toe en bak 2 min. mee. Schep de groenten in een kom.
- Verhit 1 el van het opgevangen vet in de pan op matig vuur. Bestrooi het vel van de kip met zout en peper. Bak 4 kipkarbonades met het vel omlaag 4 min. tot ze mooi kleuren. Keer ze en bak ze nog 2 min. Schep ze op een met keukenpapier belegd bord en bak de overige kip op dezelfde manier. Giet het resterende vet in de pan weer af.
- Zet de pan op matig vuur. Schenk de wijn erbij, schraap de aanbaksels met een pollepel los van de bodem en laat in 2 min. wat inkoken. Voeg de spekjes, groenten, linzen, 250 ml water, het bouquet garni en 3 el mosterd toe. Draai het vuur laag. Kook de linzen afgedekt 10 min. onder af en toe omscheppen. Voeg de kipkarbonades toe. Stoof ze afgedekt in 25-30 min. gaar onder af en toe omscheppen. Laat de saus onafgedekt nog 5 min. inkoken.
- Neem de kipschotel van het vuur. Laat 5 min. rusten. Schep er de crème fraîche en de resterende 1 el mosterd door. Voeg zout en peper toe. Strooi er peterselie over en serveer met de sperziebonen en eventueel nog met wat aardappels en of stokbrood.