Pastinaak-preisoep met knoflook en tijmolie

Ingrediënten (8-10 pers)

  • 2 bollen knoflook
  • Milde olijfolie
  • 8 pastinaken, geschild
  • 4 el tijmblaadjes
  • 6 preien (alleen het wit en lichte groen), in dunne ringen
  • 5 laurierblaadjes
  • 3 l groentebouillon
  • 50 g hazelnoten, geroosterd, grof gehakt

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de bolletjes knoflook op een vel aluminiumfolie, sprenkel er 2 el van de olie over en vouw het folie er omheen. Leg op een bakplaat en pof de knoflook in ± 40 min. heel zacht. Pers de pulp uit de vliesjes.

Snijd intussen 2 pastinaken in heel dunne staafjes van 2-3 mm dikte (julienne). Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel ze met 2 el olie. Bestrooi met zout en peper. Bak in de oven in 10-12 min. goudbruin. Schep op een bord.

Verwarm in een kleine steelpan op matig vuur 5 el van de olie. Schep de tijmblaadjes hierin om en neem direct van het vuur, laat staan tot gebruik. Verhit intussen 3 el olie in een grote pan op matig tot laag vuur. Smoor hierin de prei onder af en toe omscheppen 20 min. Snijd de andere pastinaken in stukjes en voeg ze samen met de laurierblaadjes toe aan de prei. Bak 2 min. mee en schep om. Voeg de bouillon toe, draai het vuur hoog en breng aan de kook. Laat 30-40 min. trekken tot de pastinaak heel zacht is. Verwijder de laurierblaadjes en laat de soep enigszins afkoelen. Pureer met de staafmixer. Roer de knoflookpulp erdoor.